SZŐLŐHEGYI NAPSUGÁR ALAPÍTVÁNY

Az alapítvány bemutatása:

A Szőlőhegyi Napsugár Alapítvány tevékenységei szervesen kapcsolódnak a turizmus és vendéglátás területéhez. Az Alapítvány alapítása is e két fő cél elérése érdekében jött létre, természetesen a hátrányos helyzetű fiatalok, személyek támogatása mellett.

Az Alapítvány a megalakulása óta nem tudta érdemben az alapítása óta kitűzött célokat szolgálni, mert nem rendelkezett egy olyan székhellyel, valamint saját tőkével, ami lehetőséget adott volna ezek elérésére. A térségben nincs még egy olyan non-profit szervezet, amelynek a céljai ennyire kapcsolódnának a zöldturisztikai irányokhoz.

Úgy gondoljuk, hogy a kincskereső túráknak az ország több pontján nagy hagyományai vannak és a Badacsonyi térség is rendelkezik legalább annyi látnivalóval, desztinációval, régészeti lelettel, irodalmi költeményekkel, amit érdemes másnak is megmutatni, mindezt úgy, hogy e túrába bekapcsoljuk a borhoz kapcsolódó történeteket, különlegességeket.

Sok itt járó vendég véleménye alapján hisszük, hogy egy ilyen túra tervezése és kitalálása olyan igényeket szolgál ki, ami egy újabb speciális csoporttal szeretteti meg Badacsonyt.

 

cégjegyzékszám: 19-01-0001562

adószám: 18029442-1-19

cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

 

AZ ALAPÍTVÁNY CÉLJA:

A Magyarországon élő nehéz helyzetű gyermekek támogatása, a hátrányos helyzetű emberek képzésének elősegítése, a badacsonyi szőlő és borkultúra érdekeinek szolgálata.

Az alapítvány tevékenysége:
• Támogatja a magyar szőlészeti-, bor- és pálinkakultúra széleskörű megismertetését, a magyar bormarketing tevékenység szélesítését, elősegíti a bor- és pálinkaturizmus erősödését. Elősegítse a magyar gasztronómiai értékek közvetítését. E körben kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a Badacsonyi Borvidékre és a badacsonyi borokra.
• Széles körben megismerteti a biobor termesztésére alkalmas szőlőfajtákat és a termesztési kultúrájukat, továbbá segíti egy biobor gazdasági információs rendszer kialakítását.
• Hozzájárul a magyar kulturális, művészeti, társadalmi értékek képviseletéhez, a történelmi örökség megőrzéséhez.
• Hozzájárul az iskolás korosztály és pedagógusaik környezetvédelmi, turisztikai, táborozási, természetjárási- és sporttevékenységének fejlesztéséhez, az ezzel kapcsolatos programok szervezéséhez, valamint támogatja az iskolarendszerű oktatást kiegészítő pedagógiai tevékenységet.
• Elősegíti a vándortáborozási mozgalom hagyományainak megőrzését.
• Segítséget nyújt a hátrányos helyzetű tanulók taníttatási, táborozási, üdültetési és létfenntartási költségeinek fedezéséhez. E körben kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a nehéz gazdasági helyzetben lévő szülők gyermekeinek támogatására, azok táboroztatására, túráztatására.
• Támogatja a környezetvédelem ügyét, fontosságának széleskörű ismertetését az iskolás korosztály körében.
• Támogatja a média, szakmai és társasági fórumok szerepvállalását a fenti célok érdekében, valamint ezek népszerűsítését elősegítő programokat, rendezvényeket.
• Elősegíti a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzését, foglalkoztatását, a vidéken élő lakosság életfeltételeinek, életminőségének javítását.