Kiindulópont: Badacsony hajóállomás és vitorláskikötő, az Egry József szobor előtti tér

1. Egry József szobor – “Balaton az én Múzsám”

 

Sztori

Utunk első állomása a festői kikötő, innen indult útjára (1846) Badacsony első gőzhajója, mely a Kisfaludy névre hallgatott. Az ünnepelt költő Himfy szerelmei c. visszaemlékezéseiben teszi híressé a badacsonyi tájat. A város számos művészt, költőt és korabeli “celebet” inspirált, sorsuk összefonódik a város történetével, és kimeríthetetlen forrásnak bizonyul. Az első állomásunkon összegyűjtöttünk néhány érdekességet azokról a képzőművészekről, akik életük nagy részében itt éltek, alkottak és formálták a városról alkotott képet.

A szobron is látható Egry József igazi világjáró művész volt, az első világháború alatt érkezett Badacsonyba, ahol katonaságbeli megbetegedése után a közeli Hableány szállóban ápolták. Ott annyira felépült, hogy rögtön beleszeretett egy házas badacsonyi nőbe. Haláláig a Balatonnál és a Balatonért élt szerelmi házasságban, Pauler Juliskával.

A Kossuth-díjas badacsonyi művésznő Udvardi Erzsébet számára is központi elem volt a balatoni táj expresszív és szürrealista stílusú megjelenítése, ezenkívül a Biblia is inspirációként szolgál, utunk során több oltárképével is találkozhatunk.

Jöjjön is az első feladat!

KIHÍVÁS

Legyél te is balatoni művész! Készíts a telefonoddal egy a Balaton által inspirált, művészi képet!

BÓNUSZ

Küldjétek el a jól sikerült alkotást a már ismert telefonszámra!

INSTRUKCIÓ

A feladat teljesítése után induljatok el a szobortól a vasút irányába és keljetek át a síneken. Ekkor egy sétálóutca elején találjátok magatokat. Menjetek tovább egyenesen és jobbra tartva forduljatok a Park utcára. Utatok irányát egy képzeletbeli vízi lény fogja jelölni, a róla elnevezett épületnél forduljatok balra.

Innentől kezdve számíthattok arra, amit korábban meg is szellőztettünk: utatok többször a hegynek fog vezetni – végtére is egy badacsonyi túrára adtátok a fejetek :). Ez az első utca, ahol bemelegíthettek a felfelé való haladásra. Megijedni azért nem kell! :) Ha bal kéz felől felfedeztek egy istenséget nem épp szokványos alakjában, akkor jó irányba haladtok. Az isteneknek később még fontos szerepük lesz a túra során.

Az utca tetejére érve becsatlakoztok a híres Római útba. Induljatok el balra. Bár ez az út a nevével ellentétben nem Rómába vezet, azért elég forgalmas, vigyázzatok az autókkal! Apropó… rómaiak… Amíg tovább sétáltok, a Történetmesélő – vigyázva a saját testi épségére – olvassa fel hangosan, mégis hogyan kerültek ide a rómaiak.

SZTORI

A történet régre nyúlik vissza, a rómaiak ugyanis már Kr.e. 12. körül megérkeztek Pannóniának ebbe az eldugottabb, mocsaras részébe, annyira megszerették a Balatont, hogy el is nevezték Lacus Pelso-nak. A közelben (Baláca) feltárt római villa lenyűgöző, impozáns falfestményei és szőlőművelést ábrázló domborművei arra utalnak, hogy a rómaiak előszeretettel szőlészkedtek a hegy lankáin. (A közeli Kővágóörsön feltárt szarkofág, pávával szőlővel díszített elemei is erre engednek következtetni.)

A helyi ásatások során a klasszikus kultúra istennői is képviseltetik magukat, ha már a “Magyar Olymposz”-on járunk. Badacsonyból előkerült Victoria, a győzelem istennőjének szobra, és egy Diánát ábrázoló apró bronzszobrocska is innen, Badacsonytomajról, ahol a mi utunk is vezet. Probusz császár regnálásával vette kezdetét a rómaiak borászkodása, hiszen előtte tilos volt az akkori római “borodalom” területéről a szőlőtőkéket kivinni és kitelepíteni a provinciákba, ezzel védvén a hazai piacot.

Tudjuk, hogy a korabeli kereskedelmi útvonalat, ami később a vásárba vezető út is volt, a rómaiak építették, ennek emlékét őrzi a mai Római út. Ez közel 500 évig használt és működő útvonal volt, amíg a sötét középkor káosza homályba nem borította.

BÓNUSZ

Badacsony legelőkelőbb szőlődűlői mellet járva régi villák és kúriák szegélyezik utunkat. Készíts képet a kedvenc kúriádról!

INSTRUKCIÓ

Forduljatok rá az általunk csak “Borpassió”-nak elnevezett útra – “leánykori nevén” Kisfaludy Sándor utcára. Ha bal kéz felől egy a badacsonyi régió zászlóshajó borfajtájáról elnevezett borozót láttok, jó utcán sikerült felkanyarodnotok. Az út tetején meg is fogjátok látni a 2. állomásunkat, a pad-csoportot, de addig sem hagyunk titeket gondolkodnivaló, feladatok és izgalmas történetek nélkül.

SZTORI

Több dolog is inspirálóan hatott, amikor a “Borpassió” becenévre keresztelődött az utca: egyrészről az út bal oldalát informatív, buszmegállókra emlékeztető megállók szegélyezik kvázi stációszerűen. Másrészről pedig belátjuk, a melegben való felfelé haladás nem kihívásoktól mentes, ugyanakkor az út során fellelhető infómorzsák és egy későbbi szakaszon szem elé táruló, gyönyörű panorámáért teljes mértékben megéri az energiabefektetés! :)

 

INSTRUKCIÓ

Kezdjétek hát meg a borzarándoklatot, mely a Kisfaludy ház irányába vezet. Álljatok meg egyesével a “Borpassió” minden állomásán pár percre szusszanni és elolvasni a rövid, ám annál érdekesebb tudnivalókat a badacsonyi borvidékről, szőlőfajtákról, és meglesni archív képeken, milyen volt régen egy-egy szüreti mulatság. Elképzelhető, hogy szükségetek lesz az itt olvasottakra ;)

Addig is álljon itt egy kis történelmi visszaemlékezés:

VICCES TÉNYEK

Krassay Vilmos, az Esterházyak szőlősgazdája egy leírásban említi a nemesi család badacsonyi szőlőinek arányait a dűlőkön. Bár a kéknyelű akkor sem és most sem képviselteti magát magas arányban, de ez a szőlőfajta jellemzően Badacsony dűlőin terem, és az “úri szőlő”-ként emlegetett szőlőfajta magas minőségű borok alapanyaga: “40% olasz, 20% szürkebarát, 10% zöldszilváni, 10 % kéknyelű, 6% ottonel, 6% musköt”

 

“BORPASSIÓ” KVÍZ

Ha a kellemest összekötöttétek a hasznossal, vagyis a pihenés mellett a tudásszomjat is csillapítottátok, akkor könnyedén alá tudjátok húzni a helyes válaszokat a következő quiz kérdésekre. Figyelem, a későbbiek során fontos szerepe lesz annak, most hogyan válaszoltok! ;)

1, Régen a badacsonyi kéknyelűt budai zölddel – egy őshonos magyar fehérborszőlő fajtával – porozták, ma már egy másik szőlőt használnak a beporzáshoz. Melyiket?

S) Rózsakő      A) Irsai olivér      G) Olaszrizling      K) Zeusz

  2, A kéknyelű bornak ismertek kedvező élettani hatásai is – és itt nem csak a száj mosolyra húzására gondolunk. Milyen ásványi anyag-tartalma kiemelkedően magas ennek a bornak?

  • B) Magnézium
  • T) Kálium
  • M) Tannin
  • Z) Antioxidánsok

   SZTORI

   A második állomásunk felé haladva már körvonalazódik a Kisfaludy-ház, ami azon túl, hogy a költő lakhelye volt, arról is ismert, hogy 1936-ban bormérő nyílt itt. Akkora sikert aratott, hogy kezdetét vette az igazi borzarándoklat, és fellendült a badacsonyi borturizmus, ami azóta is töretlenül ível felfelé. Badacsony már ekkor felkapott üdülőhellyé vált, sorban nőttek ki a villák és szálloda épületek a korábbi patinás szállók mellett, mint a Deutsch, a Hableány, vagy a Neptun – utóbbiak mellett el is haladtatok korábban. Legjelentősebb birtokosok közül érdemes megemlíteni az Esterházyakat, a Tarányiakat, a Szentkirályiakat és ide köthetőek a nagyobb borkereskedő családok is, mint a Lesznerek, akik egy tapolcai (akkoriban turultapolcai) borkereskedő család voltak.

   A híres Ramassetter szőlő utolsó birtokosainak egyike az Ibosok – velük fogtok még találkozni a séta során -, akik világhírt is szereztek a badacsonyi szőlőnek és korszerű szőlőművesek is (Magetti támfalas művelésének köszönhetően). A badacsonyi szőlő karrierje során egészen New Yorkig is eljut (ma is híres rendezvény a Badacsony New Yorkban, ami emlékeztet minket az egyedülálló szőlőtermő vidék világhírére).

   INSTRUKCIÓ

   Álljatok meg egy percre a “Borpassión”. Ha elkezditek kémlelni bal oldalon a tájat, észrevehettek egy gyönyörű villát, a Zabó-házat. Minden kúriának megvan a maga története, ehhez az épülethez azonban egy véletlenszerű találkozás révén egy különleges, ám vitatott történelmi esemény is kapcsolódik:

   SZTORI

   A Zabó-ház és Nagy Imre utolsó boldog napjai

   Az index.hu cikke szerint: “1956 elején Zabó János, az Eszterházy grófok egykori vincellére és híres szürkebarát-termelő Hévízen kúrálta a reumáját, itt ismerkedett össze Nagy Imrével. Az egykori miniszterelnökkel jól kitárgyalták a szőlőkultúrát, majd a nyáron Nagyék többször meglátogatták Zabóékat Badacsonyban és odaígérték magukat az októberi szüretre is.“
   Nagy Imre a szüretet is ott töltötte abban az évben. Ez a nap bizonyult utolsó békés, boldog polgári napjának, ugyanis az anekdota szerint innen már fegyveres kísérettel szállították Budapestre a miniszterelnököt. Így folytatódik a cikk: október 22-én “A késő délutáni órákban Nagy Imre elbúcsúzott a Zabó családtól, és Budapestre hajtattak. Az egyik jelenlevő később úgy mesélte: „délután lánya, Erzsébet telefonált a tapolcai honvédséghez, hogy katonai védelem biztosítása mellett kísérjék fel Pestre. Jöttek is.” Kotnyek Antal (a Nagyékkal jó kapcsolatot ápoló fotóriporter) ugyanakkor nem említ fegyveres kíséretet a visszaemlékezésében, csupán egy kedélyes, viszontlátást fogadó búcsúzkodást.”

   Akárhogy is történt, másnap, október 23-án beindultak azok az események, amelyek az 1956-os forradalom kitöréséhez, leveréséhez, majd Nagy Imre kivégzéséhez vezettek.

   VICCES TÉNYEK

   Állítólag Nagy Imre látogatásakor nem nagyon került elő a politika beszédtémaként, a szovjetek kapcsán csupán azt emlegették, hogy a traktorjaik motorja nem bírja a badacsonyi emelkedőket.

   INSTRUKCIÓ

   Tartogatunk még muníciót a 2. állomáson található pad-csoportig! Haladjatok tovább az úton, a felelős pedig olvassa fel az ide vonatkozó történetet! Ezután oldjátok meg a quizt is!

   SZTORI

   Hamvas Béla A bor filozófiája című művében hosszan fejt a borok természetéről, karakterisztikájáról – például arról is, milyen nőnek képzeli el a különböző borokat – és kitér bővebben az egyes bortermő vidékekre is. Így ír a badacsonyi térségről, (valószínüleg az az apróság elkerülte a figyelmét, hogy az őshonos “úri” kéknyelű csak női virágzatot hoz :)) :

   “A badacsonyi… hímbor, éspedig minden fajtájában az. A férfilény minden árnyalata megvan benne, az önmagában gyönyörködő Nárcisszusztól az aszkétáig, és a királyi előkelőségtől a bohémségig. Nagy szó. Mert .. a hegy egy egész kozmosz. Valamennyi fajta megterem itt…A badacsonyi olyan, mint a világhírű művész,… megvan benne az olimpiai nagyság…”

   KVÍZ

   Badacsony dűlőinek történetét kutatva érdekes dűlőnevekre bukkanhatunk. Vajon melyik név nem badacsonyi?

   • Hétrendes
   • Tökös földek
   • Öregeregető
   • Likaskű dombja
   • Disznókő

    BESZÉLGETÉS

    Ha még nem értetek volna fel a padokhoz, meséljétek el egymásnak, milyen kedves emlékeitek vagy emlékezetes történeteitek vannak szüretelésekről vagy borhoz kapcsolódó eseményekről (borkóstolás, pincelátogatás, stb.)?

    TOVÁBB A 2. ÁLLOMÁSHOZ